Thursday, May 7, 2015

ICE CUBES FOR GLOWING SKIN

Svako od nas ima neke svoje rituale koje praktikuje redovno ili povremeno. Kada je u pitanju jutarnja rutina, koja je podjednako vazna kao i ona vecernja, moj omiljeni nacin da probudim kozu je masaza lica i vrata kockicama leda.


Oduvek sam se umivala ledenom vodom, jer sam taj savet dobila jos u ranom tinejdzerskom periodu od svog dermatologa, ali poslednjih par meseci sam presla na svakodnevno koriscenje ledenih kockica, jer sam primetila da mi vise prija. Svidja mi se trenutni efekat hladjenja kao i osecaj svezine koji pruzaju.

Masaza kockicama leda ima mnostvo benefita:
  • Umanjuje otoke nakon budjenja, 
  • Utice preventivno na nastanak prosirenih pora, a one postojece cine manje vidljivim,
  • Smanjuje crvenilo koze sklone aknama, a kod bolnih upala pomaze u smanjenju otoka i osecaja bola,
  • Pozitivno deluje na smanjenje prekomernog lucenja sebuma, pa se posebno preporucuju osobama sa masnom kozom,
  • Smanjuje nadutost i tamne kolutove oko ociju,
  • Pospesuje cirkulaciju, a samim tim podmladjuju i smanjuju prevremeno starenje koze i pojavu bora, pa redovnom upotrebom lice dobija prirodan, zdrav i blistavi sjaj.
Za pripremu ledenih kockica preporucljivo je koriscenje mineralne, filtrirane ili jednostavno prokuvale vode. Ja uglavnom koristim mineralnu.

Pored klasicnih kockica leda od vode, predlazem vam da se malo poigrate i napravite one sa razlicitim dodacima iz kojih cete izvuci ono najbolje za vasu kozu, na osnovu vasih potreba.
Kako je moja koza imala period dehidratacije poslednjih nekoliko meseci, dodavanje komadica krastavca mi se ucinilo kao sjajna ideja.
Priprema je vrlo jednostavna: 
Isecite na sto sitnije komadice ili izblendajte komad svezeg krastavca, sipajte u modlice za led, dodajte vodu i ostavite u friz nekoliko sati, nakon cega su spremne za upotrebu.


Kockice leda sa dodatkom svezeg krastavca

Pored omiljenog krastavca, volim da dodam i malo limunovog soka. 
Limun je poznat po svom izbeljujucem dejstvu, a posebno se preporucuje osobama sa masnom kozom, kao i u lecenju i izbeljivanju flekica koje nastaju kao posledica bubuljica.
Kako sam dobila dve fleke nakon pokusaja suzbijanja dve velike bubuljice u februaru, a pod dejstvom LRP Effaclar Duo kreme (znam da je svi volite, ali sta da radim, moja koza je ocigledno preosetljiva na neki od sastojaka), kozu sam bukvalno "sprzila", a oziljke nista nije uspelo da umanji. Pocela sam da koristim kockice leda sa dodatkom limunovog soka i iz dana u dan mi se cini kao da postaju sve manje vidljive.
Priprema:
Iscedite nekoliko kapi limunovog soka u vodu (po zelji i vasem izboru), sipajte u kalupe i stavite u friz. Dobicete savrsen osvezavajuci, a uz to potpuno prirodan tonik.




Pored voca i povrca, mozete pripremiti kockice leda na biljnoj bazi, vrlo jednostavno, ali i vise nego delotvorno.
Na klasican nacin skuvajte caj od zeljene biljke. Preporucujem vam da koristite "prave" cajeve, kako ih ja inace zovem, a ne one u filter vrecicama. Procedite caj, a kada se u potpunosti ohladi stavite u kalupe, a potom u friz.

Poznato je da su zeleni i crni cajevi  bogati antioksidansima, pa samim tim povoljno deluju u prevenciji starenja koze i pojavu bora.  
Zalfija regenerise celije koze, dok je majcina dusica cini svilenkastom i mekom. 
Sok od aloje sprecava pojavu bora, pomaze u lecenju akni, eliminise mitisere i bubuljice.
Ukoliko imate masnu kozu preporucuje se upotreba caja od nevena, zalfije i hajducke trave, dok se za one sa suvom kozom preporucuje dodavanje kamilice, persuna ili mente. Takodje, mozete i kombinovati razlicite biljke, na osnovu vasih potreba.

Trenutno mom licu jako prija koriscenje kockica leda od zelenog caja ili kamilice.


Nezna kamilica kao ledeni tonik ;)


Licno, volim da pripremim nekoliko vrsta ledenih kockica i po potrebi ih koristim, a to predlazem i vama. Trenutno imam u opticaju po 4 kockice od kamilice, limunovog soka i krastavca. Kako ih koristim na dnevnoj bazi u okviru jutarnje rutine imam dovoljno za 12 dana, a nakon toga pravim novu turu ;).



Ako poput mene nosite makeup skoro svakodnevno, evo jednog trika koji ce mozda i vasoj kozi prijati. Dodajte nekoliko kapi ulja po vasem izboru (maslinovo, bademovo, ulje od avokada, ili moje omiljeno, arganovo) u malo mineralne vode ili caj od biljke po vasem izboru i odlozite u friz.
Pre nanosenja makeup-a izmasirajte lice i vrat ovim ledenim kockicama i nemojte brisati peskirom, vec pustite nekoliko minuta da se prirodno osusi, a koza "usisa" ovaj "beauty eliksir". Na ovaj nacin omeksacete vasu kozu i nahraniti je, a u isto vreme je pripremiti za glatko nanosenje makeup-a, bez upotrebe kreme.

Bottega Verde arganovo ulje je ono koje volim i koristim na mnogo nacina, izmedju ostalog, dodajem ga i u kalupe za led

Kockice leda su takodje savrsen prirodan prajmer za makeup, pa tako ukoliko neposredno pre nanosenja makeup-a predjete njima po licu, fokusirajuci se posebno na delove sa prosirenim porama (ako ih imate), ucinice ih manje vidljivim, ten zategnutijim, a makeup ce vam duze trajati. Ovo je nesto sto u poslednje vreme cesto praktikujem i sto primecujem da pruza vidljive rezultate.


Kako da koristite ledene kockice?

Umijte se sredstvom koje inace koristite za ciscenje koze (gel/emulziju). Zatim laganim pokretima, bez jakog pritiska na kozu masirajte lice, vrat i dekolte. Kada zavrsite masazu kozu ostavite da se prirodnim putem osusi, nemojte je brisati. Nakon toga nanesite dnevnu kremu.

Ukoliko imate ispucale kapilare na licu ovaj tretman moze biti suvise agresivan za vas, pa predlazem da led oblozite nekim komadom ciste, mekane tkanine.
Nemojte preterivati sa masazom i nikada ne koristite vise od dve kockice, neka vam to bude maksimum. Ja se uvek zadrzavam na jednoj. U svemu je pozeljno biti umeren, pa tako ni ovde to nije na odmet.
Posebnu paznju obratite na najtanju i ujedno najosetljviju kozu oko ociju. Nemojte grubo trljati i pritiskati ledene kockice. Ja na ovom podrucju koristim samo obicne kockice leda, kao i one sa dodatkom komadica krastavca.

Nakon tretmana, kao sto vidite, pore u predelu obraza su  manje vidljive. Kao neko ko ima bas veliki problem sa istim, odusevljena sam ovim otkricem :)

Tokom vrelih letnjih meseci koji su pred nama ovo je svakako nesto sto biste trebale da uvedete u vasu rutinu nege lica. Bilo da vam je potrebno rekordno brzo budjenje ili oporavak nakon napornog dana, po povratku kuci, neka ovaj mali ritual postane vasa mala tajna u postizanju svezeg i blistavog tena. Sitnice poput ovih su najpotrebnije tokom leta kada koza ima prirodnu tendenciju ka dehidrataciji.

Probajte i same se uverite. Potpuno prirodno, ne iziskuje izdvajanje velike svote novca, a benefiti koje donosi, iz mog iskustva, pokazali su se i daleko bolji od nekih skupih krema/tretmana/maski.

Na fotografijama ispod mozete videti kako sveze izgleda lice nakon tretmana. Cirkulacija krvi je vidno poboljsana sto rezultira zdravim izgledom koze. Ne znam koliko mozete videti na ovih fotografijama, ali uzivo ima onaj pozeljan, prirodan sjaj, ali i boju koja je blago ruzicasta, sto kod mene posebno dolazi do izrazaja u predelu jagodica/obraza. 


Ovo je ujedno bio prvi u nizu postova u novoj rubrici na blogu TIPS & TRICKS, gde planiram da pisem o nekim stvarima i ritualima koje ja redovno sprovodim, a nikada ih nisam spominjala na blogu. Smatram da su postovi ovakvog tipa jako korisni, pa se nadam da cete uzivati i nauciti po nesto na osnovu mog  stecenog iskustva.
Kako vam se cini ideja?
Interesuje me vase misljenje, pa budite slobodni da ga podelite u komentarima ispod <3


Da li ste koristine nekada ledene kockice za osvezavanje vaseg lica?


S' puno ljubavi,
Marija <3.

34 comments:

  1. Odličan, ali stvarno odličan post! Sviđa mi se ideja i obavezno ću ovo isprobati. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga Zerina, hvala ti puno ;) Nadam se da ce ti prijati ovaj tretman ;)

      Delete
  2. Pa ovo je odlična ideja! Bravo za post Marija!!! Dopada mi se kako si sve predstavila. Treba mi malo vremena i više volje za ove DIY stvarčice, ali volela bih da isprobam.
    Inače, ni meni nije legao Lrp Duo :/
    Cmokić :-*:-*:-*:-*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Leeenaaa...hvala ti od <3 <3 <3. Jako mi je drago da ti se dopala ideja i nadam se da ces vec uspeti da ugrabis malo vremena za ovo, jer stvarno nema velike pripreme i za sve je potrebno svega maksimalno 10-ak minuta ;)

      Da, znam za to :(( nazalost...
      Cmok, cmok i za tebe :***

      Delete
  3. Post kao porucen! Imam problema sa prosirenim porama i jedva cekam da probam tvoj trik :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ah...te prosirene pore :(( Ovo je zaista jedino sto sam primetila da ima neke rezultate i moje cini prilicno manje vidljivim, dok povrsinu koze zagladi i izgleda lepse ;) Probaj, verujem da ce i tvom licu prijati ;)

      Delete
  4. Odlična ideja. Tokom ´90 kada se kozmetika kod nas svodila na sapun i univerzalnu kremu, ja sam pravila tonik/masku za lice: naredani krastavac i malo mleka. Svako jutro posle umivanja na tufer, pređem preko lica, sačekam 10 min a potom isperem. Čuva se u frižideru i ne može da traje duže od tri dana, ali je savršeno i korisno.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Jeco, drago mi je da ti se dopada <3.
      Nisam probala nikada tako nesto, ali sam zapamtila, pa planiram uskoro i to da probam ;) Hvala na podeljenom iskustvu :***

      Delete
  5. Svaka cast za post, ovo je super i definitivno cu isprobati i sa limunom i sa krastavcem :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti puno <3
      Probaj obavezno, iznenadices se koliko osvezava i zateze kozu ;)

      Delete
  6. sounds good to eat too :p
    xx
    Maliha Rao / Red Alice Rao

    ReplyDelete
  7. Ovo je jedan od najboljih postova, samo tako nastavi! Sigurno cu isprobati ove ice cubes, sjajna ideja!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga Andrijana, neizmerno hvala na ovako lepim recima i pruzenoj podrsci, od <3.
      Nadam se da ce ti prijati i da ce postati deo tvoje redovne/povremene nege lica ;)

      Delete
  8. Odličan post i sigurno ću ovo isprobati. Tvoja koža mi je zbilja fenomenalna :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jasmina, draga moja, hvala ti puno, kako na komplimentima, tako i na divnom gestu u vidu podele posta sa svojim citaocima...divna si, zaista <3 :****
      Verujem da ce ti se svideti i da ces nastaviti sa ovim malim ritualom i u njemu uzivati, koliko i ja ;)

      Delete
  9. Ideja je sjajna, koristicu je obavezno, inace nikad do sada nisam ovo videla. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti Teodora, puno <3
      Eto prilike da probas nesto novo ;) Nadam se da ce ti se dopasti i da ces ovako nesto praktikovati u buducnosti ;)

      Delete
  10. Koristim, koristim i super su mi, pogotovo ljeti :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jako mi je drago da to cujem, zaista ;) Ovo je nesto bez cega su letnje vrucine apsolutno nezamislive :D

      Delete
  11. ZNAČI TAKO ĆU OVO DA PROBAM!!! HVALA TI OD <3! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nema na cemu, draga Ena <3 Jako mi je drago da ti se svidja ideja, a verujem da ces biti zadovoljna i osecajem sveznine i ucinkom koji ovaj tretman ima na kozu ;)

      Delete
  12. Moram da te pohvalim, svaka cast za post, ovo je sjajno, kako za nas sa kuperozom, tako i za sve ostale.
    Predivno objasnjeno, kreativna si, svaka cast! :)))
    Pozdrav.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Neizmerno hvala na ovako divnom i srdacnom komenatru, kao i na podrsci, zaista cenim to <3 <3 <3
      Veliki pozdrav <3

      Delete
  13. Post je sačuvan! :)
    I moram da kažem da su sovice preslatke. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti draga...raduje me da cujem to <3
      Sovice su nesto posebno...ne bih komentarisala dalje <3 Ljuuuubaaav <3

      Delete
  14. Ovo si se baš super setila- stvarno izgleda odlično za kožu a mora da extra odgovara ljeti kad je vručina :) xx Maja
    - http://majasmuffin.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Drago mi je da ti se dopada ;)
      Da, definitivno je za letnje vrucine spas i osvezenje u rekordnom roku ;)

      Delete
  15. Super post! Obožavam tvoj blog, toliko korisnih i zanimljivih saveta, prelepih slika... :) Vidi se da ulažeš mnogo truda, da obraćaš pažnju na detalje, uživam dok čitam tvoje postove! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga Jelena, mnogo ti hvala na ovako lepim recima. Komentari poput ovog me uvek obraduju i daju mi volju i stimulisu da radim jos vise i trudim se jos jace <3 <3 <3
      Veeelikiii pozdrav <3

      Delete
  16. Svaka cast za ideju! Definitivno cu probati.Jako mi se dopadaju postovi ovog tipa..kao i post za negu stopala..Radujem se novoj rubrici! :)<3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala puno <3 Jako me raduje da to cujem <3
      Drago mi je da ti se dopada i nadam se da ce i tvojoj kozi prijati :)

      Delete
  17. Post je odlican! Inace, gde si kupila ove preslatke kalupe i koja im je cena? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti ;)
      Kalupe sam kupila u La Sorelli na Terazijama, pre neke dve godine ne secam se cene, ali recimo da su bili nesto oko 150-200 dinara po komadu...uvek imaju neke interesantne, pa pogledaj, iako nisam sigurna da jos uvek imaju ove sovice...

      Delete