Ukoliko vodite racuna o svom zdravlju i trudite se da unosite svakodnevno sto vise korisnih namirnica koje ce ojacati vas imuni sisitem i uciniti ga otpornijim, sigurna sam da ste bar nekada probale caj od djumbira. Iako poznat po svojim lekovitim svojstvima, verujem da ima puno vas koji ne mogu da se naviknu na njegov ljutkasti ukus.
Djumbir je koren poreklom iz Indije koji ima mnoga lekovita svojstva. Ljutkastog ukusa, bez mirisa, predstavlja zacin i lek. Moze se koristiti kao svez ili u prahu.
Ima trojako dejstvo:
Smanjuje osecaj mucnine, ublazava menstrualne tegobe, bolove u grlu, kao i simptome gripa i prehlade. Takodje, moze se koristiti i kao obloga za razne tegobe.
Djumbir ima pozitivno dejstvo na mrsavljenje, smanjuje apetit i pomaze u smanjenju masnih naslaga na telu.
Iako vrlo koristan, nekima se ne preporucuje njegova upotreba. Trudnice bi trebalo da ga izbegavaju, posebno tokom poslednjih nedelja trudnoce, kao i osobe koje imaju problema sa krvnim pritiskom i dijabetesom.
Prolece je period kada bi trebalo da se potrudimo da nadoknadimo svu onu energiju koju je iz nas zima izvukla, i vratimo telu elen i zivotnu radost. Jedan od nacina da to ucinite je da uvrstite djumbir u svoj jelovnik, na nacin na koji vama najvise prija. Ja ga volim inace i vrlo rado ga dodajem mnogim jelima tokom pripreme, posebno corbama, ali najvise mi prija kada ga pijem kao caj, sa dodatkom limuna i meda.
Kako da pripremite caj od djumbira?
Svez koren djumbira operite i oljustite koru, pa isecite na sitne kolutove. Stavite vodu u serpu (za 4 solje caja stavite koren velicine od oko 5cm) i kada provri obacite kolutove djumbira u vodu i nastavite sa kuvanjem na laganoj vatri jos 10-15 minuta. Nakon toga procedite caj i po zelji dodajte malo meda i krisku limuna ili pomorandze, ili ih iscedite, po zelji.
Caj od djumbira mozete piti svakodnevno, posebno ako osetite da vas hvata prehlada ili grip.
Redovnom upotrebom ovog caja ojacacete vas imunoloski sistem.
Meni licno jako prija i pijem ga bas cesto (iako ne svakodnevno). Prija mi njegov ukus i u njemu bas uzivam. Kada kuvam samo za sebe, odnosno za 1 solju caja, ja stavim 3 kolutica djumbira, tanko secena, kasicicu meda i jednu krisku limuna, ali uvek iscedim i malo soka, kako bi bio jos ukusniji.
Da li volite djumbir?
Na koji nacin ga koristite?
Pijete li caj od djumbira?
S' puno ljubavi,
Marija <3.
Djumbir je koren poreklom iz Indije koji ima mnoga lekovita svojstva. Ljutkastog ukusa, bez mirisa, predstavlja zacin i lek. Moze se koristiti kao svez ili u prahu.
Ima trojako dejstvo:
- analgeticno-ublazava bol,
- sedativno-smanjuje razdrazljivost i smiruje,
- hipnoticno-izaziva san.
Smanjuje osecaj mucnine, ublazava menstrualne tegobe, bolove u grlu, kao i simptome gripa i prehlade. Takodje, moze se koristiti i kao obloga za razne tegobe.
Djumbir ima pozitivno dejstvo na mrsavljenje, smanjuje apetit i pomaze u smanjenju masnih naslaga na telu.
Iako vrlo koristan, nekima se ne preporucuje njegova upotreba. Trudnice bi trebalo da ga izbegavaju, posebno tokom poslednjih nedelja trudnoce, kao i osobe koje imaju problema sa krvnim pritiskom i dijabetesom.
Prolece je period kada bi trebalo da se potrudimo da nadoknadimo svu onu energiju koju je iz nas zima izvukla, i vratimo telu elen i zivotnu radost. Jedan od nacina da to ucinite je da uvrstite djumbir u svoj jelovnik, na nacin na koji vama najvise prija. Ja ga volim inace i vrlo rado ga dodajem mnogim jelima tokom pripreme, posebno corbama, ali najvise mi prija kada ga pijem kao caj, sa dodatkom limuna i meda.
Kako da pripremite caj od djumbira?
Svez koren djumbira operite i oljustite koru, pa isecite na sitne kolutove. Stavite vodu u serpu (za 4 solje caja stavite koren velicine od oko 5cm) i kada provri obacite kolutove djumbira u vodu i nastavite sa kuvanjem na laganoj vatri jos 10-15 minuta. Nakon toga procedite caj i po zelji dodajte malo meda i krisku limuna ili pomorandze, ili ih iscedite, po zelji.
Caj od djumbira mozete piti svakodnevno, posebno ako osetite da vas hvata prehlada ili grip.
Redovnom upotrebom ovog caja ojacacete vas imunoloski sistem.
Meni licno jako prija i pijem ga bas cesto (iako ne svakodnevno). Prija mi njegov ukus i u njemu bas uzivam. Kada kuvam samo za sebe, odnosno za 1 solju caja, ja stavim 3 kolutica djumbira, tanko secena, kasicicu meda i jednu krisku limuna, ali uvek iscedim i malo soka, kako bi bio jos ukusniji.
Da li volite djumbir?
Na koji nacin ga koristite?
Pijete li caj od djumbira?
S' puno ljubavi,
Marija <3.
Odlicna preporuka za caj :)
ReplyDeleteHvala ;) Drago mi je da ti se dopada ;)
DeleteDjumbiiiiiirrrrrrrrr, kada sam ga prvi put napravila, htela sam da bljujem vatru! Kao da sam pila vodu u kojoj se nalaze ljute papricice!! :D Prvi put sam previse stavila, inace ga rendam, kako bi sto vise izaslo soka. Sa medom je prava kombinacija, skoro ga pijem svaki dan...;)
ReplyDeleteHahahaha...da, razumem te skroz, jer ako se pretera sa kolicinom zna da bude bas ljut, pa nekima i ne prija preterano njegov ukus. Meni se svidja ;)
DeleteSvaka cast, zaista :) Samo tako nastavi <3 :***
I ja volim caj od djumbira, ali ne stavljam ni med ni limun, nego samo djumbir, odgovara mi tako da ga pijem :)
ReplyDeleteBas mi je drago da ga i ti volis i koristis, sjajno <3
DeleteSuper je i tako, ali meni nekako ima bolji ukus sa ovim dodacimo, ali..sve je to naravno individualno ;) Vazan je sam djumbir ;)
Tek sad sam pronasla ovaj tvoj post, vec mesecima pijem caj od djumbira, pogotovo sad kad je dosla zima, ako ne pijem caj od djumbira, obavezno ga dodam zelenom caju sa limunom i bude mmmm ;-)
ReplyDelete