Saturday, September 7, 2013

MY NAIL CARE ROUTINE

Cesto dobijam komplimente vezano za moje nokte i kako sam obecala da cu sa vama podeliti nacin na koji ih negujem, vec duze vreme sam planirala ovaj post.
Kao sto sam vec nekoliko puta spomenula, nemam neki cudesan preparat kojim negujem nokte, ne koristim nikakve suplemente za brzi rast i jacanje noktiju ( mada moram da priznam da sam ranije koristila Hair & Nails Retard kapsule, u periodu pojacanog opadanja kose. Bile su ok, ali nista uvrnuto se nije dogodilo sa mojim noktima). Ponekad, uglavnom tokom zime, popijem po dve kutije Betavitevit tabletica na bazi pivskog kvasca, ali trenutno ne koristim nista.

Jos kao tinejdzerka, posvecivala sam veliku paznju nezi i lepom izgledu noktiju. Dopadao mi se njihov oblik, bili su uvek jaki, volela sam da ih lakiram u lude boje ( da, oduvek je bilo tako ), da ih ukrasavam na mnogo nacina. Tada jos nije bilo toliko aktuelno ukrasavanje noktiju, i retko ko je imao sarene noktice. Oni koji me poznaju, vrlo dobro se secaju tog perioda. Drugaricama sam cesto lakirala i ukrasavala nokte.
Generalno, za mene je sinonim lepote zene lepa kosa i lepi, negovani nokti. Kada to kazem, ne smatram da su za lepotu noktiju potrebni nesnosno skupi preparati za negu, dugi nokti, vrhunski ukraseni. Za mene lepi nokti predstavljaju, prvenstveno lepo isturpijani i oblikovani nokti, jednake duzine, bez zanoktica, i nikako ostecenim lakom na noktima. To je nesto sto odmah primetim, i koliko god imala utisak da je neko pedantan i vodi racuna o svom izgledu, kada pogledam nokte, sve mi je jasno. Naravno, svima nam se ponekad dogodilo da nam se tokom dana osteti lak na jednom nokticu, ali zato preporucujem da uvek imate u svojoj kozmetickoj torbici, recimo vrlo prakticnu kutijicu u kojoj se nalaze tuferi natopljeni skidacem laka za nokte. Mozete ih kupiti u Lilly drogerijama, mislim da je Velnea proizvodzac, ako se ne varam. Takodje, potrudite se da uvek ponesete sa sobom lak koji trenutno imate na noktima, kako biste uvek imale mogucnost da "popravite" eventualna ostecenja laka, dok ne stignete kuci i skinete lak sa noktiju.

Za negu noktiju ne koristim mnogo proizvoda. Osnova moje redovne nege sastoji se od: turpija, polirke, drvenog stapica za potiskivanje zanoktica, ulja za negu zanoktica i noktiju, kreme, pilinga za negu ruku, SPA rukavica...

Separator za prste koji je zalutao na ovoj fotografijii koristim prilikom lakiranja noktiju na stopalima. Zamisao je bila da obuhvatim i negu stopala sa nokticima, ali i ovaj se oduzio, tako da je separatr ostao :) Ne zamerite :)
Nokte oblikujem uglavnom jednom nedeljno. Nikada ih ne secem grickalicom ili makazicama, vec ih uvek turpijam papirnom turpijom, laganim pokretima, da ne bih ostetila nokte. Ne volim kada su mi nokti predugacki, i uglavnom se trudim da im odrzavam duzinu kao na  fotografiji ispod.


Ako se malo bolje zagledate mozete da vidite zivce :D Ahahaahaha... To mi je najsmesnije ;D Kada skratim nokte "do zivca" i nalakiram ih, niko mi ne veruje da su zapravo toliko kratki. Ponekad znam i da preteram, pa me jako bole noktici nakon turpijanja, jer dotaknem i zivac :( Jako brzo rastu, pa volim ponekad da ih zaoblim i skratim, skroz ;)


Alexandar Cosmetics papirne turpije za nokte
Kako bi lak lepse prionuo na nokatnu plocu i samim tim lepse izgledao, dva puta mesecno nokte ispoliram turpijom namenjenom za poliranje noktiju. Smatram da je ovo vrlo vazan deo nege i brige o noktima, jer ponekad, nokti pozute ukoliko cesto koristimo lakove tamnih i jarkih boja, cak i ako redovno korisimo bazu. Cesto nokatna ploca nije skroz ravna, po mozemo kod nekih devojaka primetiti brazde celom duzinm nokta. Iako neke devojke izbegavaju ovaj korak, i smatraju ga nepotrebnim, ili pak, veruju da ako imaju tanke nokte, poliranje ce ih dodatno istanjiti. Naravno, i tu ima istine, pa vas savetujem da prilikom odabira polirke vodite racuna da ne bude suvise gruba, vec sto finije teksture, kako biste na sto bezbedniji nacin izravnale povrsinu nokatne ploce i vase nokte ucinili sjajnim, prirodno ruzicaste boje. Ja uglavnom kupujem sve turpije u Alexandar Cosmetics-u, pa tako i moju trenutnu polirku. Vrlo nezno uklanja i polira povrsinu nokta, a nokte ostavlja neverovatno lepim, pa tako ukoliko ne volite boje na svojim noktima, bice sasvim dovoljno da nakon poliranja nanesete providan lak i vasi nokti ce zasijati u punom sjaju.


Princip je sledeci:

1. Blok turpija-polirka, uglavnom poseduje i grublji deo, koji sluzi za korigovanje i kreiranje oblika nokta. Uglavnom se nalazi na prednjem i zadnjem delu turpije, kod ove koju ja trenutno koristim je baby pink.

2. Nakon oblikovanja, prelazi se na poliranje. Pocnite sa najgrubljim delom, kod ove turpije, to je beli. Prvim turpijanjem uklanja se zutilo kao i eventualne neravnine na nokatnoj ploci.

3.  Nakon toga, predjite na nesto nezniji deo turpije, u ovom slucaju, sa ljubicastim krajem.


4. Zatim, predjite na nezniju stranu polirke, odnosno pink. Vec tokom ovog koraka videcete kako nokti polako pocinju da vam blistaju.

5. Poslednji korak, kada je poliranje noktiju u pitanju, je tzv.glancanje. Kod ove turpije to je pastel ljubicasti deo koji ce noktima dati neverovatno sjajnu zavrsnicu i uciniti da izgledaju bas kao da imate proziran lak na noktima.


Nakon poliranja noktiju, na kozicu oko nokatne ploce nanesem ulje za negu zanoktica, koje ce ih omeksati i obezbediti lako i bezbolno potiskivanje zanoktica na gore. Nikada nemojte seci tu kozicu!!!
Ovo je jos jedan od koraka koje mnoge devojke cesto preskacu, ali ja smatram da je jako vazan iz jednog razloga, na ovaj nacin cete produziti nokatnu plocu. Vremenom, primeticete da vam nokti postaju duzi i lepsi. Cesto vidjam devojke kojima se ta kozica bas spusti na nokat, i to mi izgleda jako ruzno.


PEACH OIL za negu i omeksavanje zanoktica, kupljeno u Alexandar Cosmetics-u. Odlicno ;)

Drveni stapic za potiskivanje zanoktica i cetkica koju koristim da uklonim "prasinu" kako je ja zovem, koja nastaje prilikom turpijanja i oblikovanja noktiju. Iako nije namenjena za ovu svrhu, meni odlicno obavlja posao ;)

Kada su noktici sredjeni nanosim moju, trenutno omiljenu kremu za ekstremno suve ruke, kakve su moje, zbog cestog pranja (imam fobiju od prljavih ruku), a to je MIXA Repairing Surgras krema sa 30% glicerina i ovsenog mleka, o kojoj sam detaljno pisala u ovom postu.

AVON SPA pamucne rukavice i moja omiljena krema za ruke

Sa sobom, u torbi uvek nosim LUSH Lemony Flutter, bez obzira na godisnje doba, i nanosim ga na zanoktice nekoliko puta na dan. O njemu sam vec pisala, ali kako vise nemamo LUSH, moracu da mu trazim zamenu. Najsavrseniji miris, pravog, svezeg limuna, koji se nakon nanosenja duuugooo oseti na kozi, a ruke i zanoktice savrseno omeksava. Definitivno moj HG proizvod kada je nega ruku u pitanju.



Takodje, uglavnom kod kuce, zbog vrlo neprijatnog misirisa, na ovaj nacin tretiram zanoktice i Alchemy Shea Butter-om. Odlican, ali za moj nos "osetljiv" na neprijatne mirise, pomalo tezak za upotrebu :(


Jednom nedeljno uradim piling ruku, nanesem kremu u debelom sloju, navucem SPA pamucne rukavice i tako prespavam. Uglavnom spavanje sa rukavicama praktikujem tokom zime, dok u letnjem periodu navucem rukavice i ostavim ih oko pola sata da koza sto bolje upije kremu.


Obozavam ovaj Avon Planet Spa piling za ruke na bazi shea butera i smedjeg secera. Imam ga dugo, tako da nisam sigurna da li ga jos uvek mozete naruciti, ali jako bih volela da moze, jer ga obozavam. Kremast, sa sitnim piling cesticama koje na savrsen nacin uklanjaju izumrle celije sa povrsine koze ruku, ostavljajuci ih somotski mekim i divno mirisnim. Tako bih volela da mozete da pomirisete ovaj piling. Mirise na preprzeni secer, karamelu...nesto mnogo slatko i toplo... :) Odlican!!!


Mislim da je neophodno da vam skrenem paznju na vaznost odabira dobrog skidaca laka za nokte. Budite oprezne prilikom izbora. Birajte skidace laka na bazi ulja, koji u svom sastavu ne sadrze aceton. Svi znamo koliko je aceton stetan za nokte, koliko isusuje osetljivu kozicu oko noktiju, kao i same nokte. Prilikom koriscenja acetona, oni postaju krhki i lomljivi, usled isusenosti.



Skidac laka za nokte koji ja, sada vec jako dugo koristim, je narandzasti Dahlia uljani skidac laka bez acetona. Jako sam zadovoljna i ne planiram da ga menjam, do daljnjeg.
U poklopcu sadrzi kremu za negu noktiju i zanoktica, mada je ja nikada ne koristim, ali mi uvek bude zao da je bacim kada potrosim pakovanje, pa ih tako gomilam, bespotrebno.
Ne susuje nokte, i lepo uklanja lak sa njih. Ima divan miris breskve, koji se zadrzava na noktima nakon koriscenja. Vrlo je pristupacan, mozete ga kupiti bukvalno svuda. U zavisnosti od mesta gde kupujete, cena se krece oko 200 dinara.

I za sam kraj ovog, zaista predugackog posta, zelim da vam pokazem kako to izgledaju moji noktici bez laka :)


Ovo je jedinstvena prilika da vidite moje "gole" noktice :) Kada sam skinula lak, resila sam da ih fotkam samo za vas,  jer nikada nisam ostavila ne nalakirane nokte ;)



Najiskrenije sa nadam da ste u ovom postu, koji ste vi, drage moje dame trazile, naci nesto korisno za vase noktice. Ukoliko sam ovog puta bas preterala sa duzinom posta, oprostite, ali nisam nikako mogla krace. Zelela sam sve lepo da objasnim ;) Ali eto...nista ludo se ne krije iza mojih noktica, nikakva specijalna nega ni tretman, samo "redovno odrzavanje" ;)


Da li vam se dopao ovaj post?
Kako vi negujete vase noktice?


Love,
Marija

63 comments:

  1. Jao, imamo iste turpije (na sladolede i rozu leopard), separator za prste, ulje za zanoktice i skidac laka :)
    Slicna nam je i rutina :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Izgleda da, generalno, imamo dosta toga zajednickog :)

      Delete
  2. Kako su ti divni noktići!
    Moram uzeti to ulje u Alexandru...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Anci ;)

      Imaju vise vrsta, pa sigruno ces naci vec neko za sebe ;)

      Delete
  3. Hvala ti za ovaj post, zaista!
    Sve sto koristis izgleda super :D
    A noktici su ti fantasticni! <3
    Sara :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti puno, draga Saro ;*
      Drago mi je ako si nasla nesto novo, korisno, mada smatram da vecina devojaka vec sve ovo zna, ali ponekad je potrebno ponoviti ;)

      Delete
  4. Naravno da nisi preterala, super je post! :) I nisu potrebna ne znam kakva čuda da nokti budu lepi, samo redovna održavanje kao što kažeš. Ja iako redovno sređujem nokte, to je nekako beauty proces koji najmanje volim :S

    ReplyDelete
    Replies
    1. Drago mi je ako tako mislis ;)

      U pravu si...samo, ponekad devojke smatraju da je potrebno ko zna koliko vremena (a i novca) izdvojiti za adekvatnu negu. Malo volje i znanja, i rezultati su neizbezni ;) Nema tu neke velike filozofije ;)

      E vidis, ja u tome nekako najvise uzivam ;)

      Delete
  5. Uh bas sam u potrazi za dobrim uljem za zanoktice, pa si mi dala ideju da pogledam te Princess proizvode na sajtu :) Lep post. Odprilike ono sto bi svaka devojka trebalo da zna i radi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Probaj, imaju vise vrsta ;) Meni se ovo dopalo zbog mirisa, ali bas lepo neguje zanoktice i cini da nokti izgledaju zdravo ;)

      Jednostavno, uz par koraka, svaka devojka moze imati pristojne noktice ;)

      Delete
  6. I ja imam fobiju prljavih ruku i sturih se od pranja, a nokti su ti vrlo uredni, vidi se da radiš na njima!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahahaha...onda znas kako je ;) Verovatno se onda mucis i sa suvom kozom na rukama :(

      Hvala ti puno...pa ono...trudim se :)

      Delete
  7. Prelijepe nokte imas. Sviđa mi se oblik.

    Imam slicne turpije, samo sam prelijena za uređivanje :D

    ReplyDelete
  8. Divni su ti nokti!:) Ja vec neko vreme imam problema sa zanokticama, moracu da pogledam ovo ulje.:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Stasha ;)

      Ukoliko imas suve zanoktice, obavezno uvrsti ulje u svoju negu noktiju ;) Videces promenu vrlo brzo ;)

      Delete
  9. sviđa mi se tema posta, a s obzirom da sam i sama slično pisala pre neki dan, mogu taman da uporedim "korake" :)
    nemoj da se brineš za dužinu teksta, nije to problem, veći je problem (u mom slučaju) mali laptop u kombinaciji sa sitnim slovima... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahhahaha...u pravu si ;) To je problem :)
      Svesna sam da je mnogima zamorno da citaju predugacke postove, i trudim se da ih nemam mnogo, ali neki jednostavno zahtevaju "sirinu" price ;)

      Delete
  10. Nokti su ti divni i jako ti zavidim jer ja sam mojim imam mnogo problema i moram da idem na ojacavanje. Probala sam razne preparate ali nista ne pomaze jer je problem hormonski

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala puno, draga :)

      Razumem te...hormoni cesto prave probleme, kako sa noktima, tako i sa kosom i kozom :( Ja sam ranije imala problem sa kosom, odnosno, sa opadanjem kose :( Sada je sve ok :)

      Delete
  11. Odlican post :) I ja volim da vidim zene sa urednim noktima, a kada su polu izgrickani i kada je lak, bukvalno, pojeden, dodje mi gadno i ruku da dotaknem toj osobi. Inace ja na noktima imam uzasne brazde koje ne mogu da ispoliram nikako, pa stalno trazim neku bazu koja bi ispunila te kanjone. Meni je Evelin 8u1 promenio nokte u potpunosti i kupovacu to cudo do kraja zivota, kao i Alverde kremicu za zanoktice, koja je majusna i odlicna za tasnu. Videla sam u drogerijama te tupfere natopljene acetonom, ali volela bih kada bi se prodavali u pojedinacnom pakovanju, kao sto su npr. antibakterijske maramice i to. :) Kako pisem sve nesto s brda s dola, ali valjda si pohvatala poentu. :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Slazem se sa tobom :(

      Svi koji su koristili Evelin 8u1 su prezadovoljni :) Ja ga nisam probala, jer ne osecam potrebu, ali mi je jako drago kada cujem da "radi posao" ;) Koja je to Alverde kremica? Bila bi mi odlicna za torbu ;)

      I ja boh volela, ali sad...sta da se radi :) Dobro je da imamo i ovako nesto :D Ne zauzima mnogo prostora, pa je ok za "prvu pomoc" :)

      Sve sam shvatila :*

      Delete
    2. Mala narandzasta kremica, sa kajsijom. Kosta manje od 200 dinara :)

      Delete
    3. Hvala ;)
      Probala, odusevila se...ostaje jos samo da je kupim :)

      Delete
  12. Imaš jako liješe nokte i vidi se da ih njeguješ. Nisam znala za ovu Lush kremicu, baš ću je kupit jer zadnjih dana intenzivno razmišljam koju kremu za zanoktice da kupim, a Lush jako volim.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti puno, draga Lenka :*

      Obavezno probaj ovu Lush kremu za zanoktice, fenomenalna je :) A tek miris...mmm... Kad god je negde otvorim da namazem zanoktice svi se istog trenutka okrecu i pitaju sta to tako divno mirise :D I bas lepo neguje zanoktice :)

      Delete
  13. Super post :) Već dugo se kanim da napišem ovakav post i nikako da se nakanim :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala :)

      Hajde, hajde...jedva cekam da citam tvoj post na ovu temu :*

      Delete
  14. Prilično slična nam je rutina <3.
    Isti skidač laka, neke turpije, krema, :D, taaaaaaako :D.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pa da...to je to ;)

      Samo nam se boje na noktima razlikuju :D Ahahahahah... <3 :*

      Delete
  15. Ovakvi nokti su mi najlepši, i dužina i oblik su kao da si mene pitala. :) Gde si nabavila četkicu "za skupljanje prašine", preslatka je. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vec godinama, cini mi se oduvek, na ovaj nacin oblikujem nokte. Kada ih skroz skratim, onda su ovalnog oblika, kada ih pusti, onda su ovakvi. Dopadaju mi se i bademasti, ali nikako da probam i taj oblik ;)

      Cetkica je zapravo namenjena nanosenju rumenila, ali je suvise nezna, pa nije bas odgovarajuca. Kupljena je u nekoj lokalnoj parfimeriji, i dolazi u setu od jos 3 cetkice.
      Postoje prave cetkice za ovu namenu, ali su dosta grube, a nikako da kupim jednu. Na sajmu kozmetike cu...evo dodala sam je na spisak :D

      Delete
  16. Izgleda da samo citam tvoje duge postove, inace mi je mrsko :D Znam da su s razlogom dugi i da ne ides u sirinu nego kazes sto treba. Hvala na postu, uzet cu neke stvari u obzir a tvoje noktice necu vise ni da hvalim :)) <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jako mi je drago da to cujem :) Ja sam bila ubedjena da vecina to ni ne cita :)

      Hvala ti puno i zaista se nadam da si pronasla nesto korisno u ovome <3 :* To mi je i bio cilj ;)

      Delete
  17. Predivan post!! Svoje sam nokte danas prvi put u životu super oblikovala :D :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Drago mi je da ti se dopao ;)

      Nije to komplikovano toliko, zar ne? :)

      Delete
  18. nokti su ti stvarno divni. baš volim ovakve postove. moraću probati to ulje jer sam ostala bez mog essece, a probala bih još nešto.

    ReplyDelete
  19. Super post. Gde moze da se nabavi stapic? I interesuje me da li si probala avonov balzam za zanoktice ili kremastu texturu? htela bih da porucim,ali ne znam koji

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ;)

      Stapic sam kupila na sajmu kozmetike, dolazi u pakovanju sa vise komada :) Nisam sigurna bas na kom standu, ali verujem da ih ima u Alexandar Cosmetics-u i kod njihovih distributera ;)

      Nisam probala, ali mi zvuci interesantno ;)

      Delete
  20. Stvarno su ti divni nokti, imaš sreće da imaš dugu nokatnu ploču pa su lepi i sasvim kratki :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala puno Coxy :)

      Da, to jeste ;) Ja ih mnogo volim i kao kratke, ali se sestra uvek rastuzi kada ih skratim, i uvek se buni i ne da mi da ih skracujem :D

      Delete
  21. Imaš divne njegovane noktiće i oblik im je savršen :) Razmišljala sam o ovoj Lush kremici za jer sam čula samo pohvale, a jednako me privlači i Burt's Bees lemon butter krema za kutikulu. Jednu od ove dvije ću si jednom kupiti, samo ne znam još koju :) I očajno mi trebaju rukavice, ne znam zašto ih nisam uzela zadnji put u Dm-u, Essence kozmetika je imala snižene cijene na 10 kuna za sve proizvode koji im izlaze iz asortimana pa tako i rukavice i ja ih bedasta zaobiđem!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala :)

      Lush je odlicna, neces pogresiti ako se za nju odlucis ;)
      Nadam se da ces ih naci vec negde ;)

      Delete
  22. Bas su ti negovani i lepi nokti :*
    Slicna nam je rutina, samo sto ja koristim staklene turpije svaki put kad ih lakiram, a papirne kad zelim da skratim :) Potpuno se slazem kad su zanoktice u pitanju...Uzasava me kad vidim da su presle do pola nokta, doduse to sam samo vidjala kod muskaraca... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Cako :)

      I ja koristim staklene, ali uglavnom ih nosim u torbi ;)
      Slazem se ;) Ja sam vidjala i na devojkama :(

      Delete
  23. Divni su ti noktići a nega nam je vrlo slična što se tiče rituala :)

    ReplyDelete
  24. Vrlo koristan post :D imaš divne nokte :) i ja imam sličnu rutinu :)

    ReplyDelete
  25. Jedva sam cekala ovakav post :D Boze koliko su ti samo lepi nokti, stvarno su savrseni :)

    ReplyDelete
  26. Divni nokti, i ja ih tako oblikujem, mada sam prilicno lenja sto se toga tice, moram da priznam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Tacy :)

      Moji su takvi, cini mi se oduvek :) Nikako da se naviknem na aktuelne spicaste/bademaste, iako mi se jako dopadaju :)

      Delete
  27. Savršenstvooooooooooo! Oduševljena sam :)

    ReplyDelete
  28. Super post..da li znas gde se mogu u slobodnoj prodaji mogu naci takve pamucne rukavice? :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ;)
      Ne znam stvarno, ja sam moje narucila iz Avona. Mozda ih ima u Lilly i dm drogerijama, ali ne mogu da garantujem, pa pogledaj ;)

      Delete
  29. Replies
    1. Uvek imam nekoliko pa ih rotiram. Koristim OPI Start To Finish, China Glaze Strong Adhesion, SECHE Retain, Titania za jacanje noktiju, eveline Diamond...to je to trenutno :)

      Delete
  30. Koristila si betavitevit,jesi imala pojacan apetit,nokti su mi ocajni trenutno pa bi da uzmem neke vitamine,mazem eveline diamond i nema rezultata.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nisam primetila da mi je apetitt bio pojacan tokom koriscenja, ali ja inace nemam bas neki apetit :(( Znam da se mnogi ugoje kada koriste suplemente na bazi pivskog kvasca, pa valjda to zavisi od osobe do osobe, kao i sklonosti ka gojenju, ali takodje i period koriscenja moze da utice u velikoj meri.
      Zao mi je sto ti Diamnod nije pomogao :( Ja inace nemam problem sa noktima, a njega koristim povremeno i preventivno. Znam da si pisala da ti ni 8u1 nije pomogao i da ti smeta...ne znam...on vecini bas pomogne :((

      Delete