Sunday, April 21, 2013

ARGAN OIL



Verovatno ste svi vec culi, ceo svet je poludeo za ovim uljem. Gotovo da nema kozmeticke kuce koja nije napravila minimun jedan preparat na bazi arganovog ulja. Argan ulje proizvodi se u Maroku gde ga nazivaju "tekucim zlatom". Vec duze vreme sam zelela da ga probam, pretrazivala na netu gde se moze kupiti, a onda sam na sajmu kozmetike konacno kupila svoje prvo arganovo ulje. Prilikom kupovine gospodja koja je radila na standu objasnila mi je da je to ulje koje je preradjeno za kozmeticke svrhe. Malo sam bila skepticna jer nije bas ono sto sam zelela, ipak je preradjeno, i nekako, bojala sam se da je preradom izgubilo vecinu dragocenosti. Kako je na sajmu uvek guzva, i lako vas mogu prevariti na brzinu i "uvaliti" vam nesto za sta niste bas sasvim sigurni da li zaista zelite. Rekla sam sebi:"Zasto da ne, probacu. Ako mi ne bude odgovaralo za negu lica, za sta sam inace planirala da ga najvise koristim, naci ce vec neku namenu." I tako, dosla sam kuci i odmah probala.

Uglavnom se vecina nas plasi nanosenja ulja na lice, narocito ukoliko nam problem pretstavlja masna koza lica. Cesto se vrtimo u zacaranom krugu, pa tako kozu koja je masna pokusavamo da oslobodimo prekomernog lucenja sebuma agresivnim, komercijalnim preparatima za negu koja u sebi sadrze alkohol, salicilnu kiselinu, sulfate koji skidaju prirodno ulje sa povrsine koze. Rezultat je trenutno resenje problema, trajna dehidratacija od koje koza pokusava da se odbrani na taj nacin sto prekomerno luci sebum koji je odgovoran za akne, mitisere, upale... Stoga, resila sam da pokusam da izbalansiram kozu prirodnim uljima.



Arganovo ulje bogato je prirodnim antioksidantima, esencijalnim masnim kiselinama, sterolima, polifenolima, karotenoidom, ferulic kiselinama, a sadrzi i izuzetno visok nivo vitamina E, cak dvostruko visi od maslinovog ulja.
Veoma je efikasno u lecenju raznik koznih bolesti:

  • koznih iritacija i upala
  • za negu masne koze, jer regulise lucenje sebuma
  • koza koja je sklona aknama
  • sprecava starenje koze
  • dermatitisa
  • kod tretmana ekcema i psorijaze
  • kod regeneracije koze zahvacene opekotinama i oziljcima
  • za negu tela
  • za prevenciju strija tokom trudnoce
  • za jacanje krtih noktiju
  • koristi se kao pakovanje za kosu, daje kosi sjaj, ubrzava rast kose, stiti kosu od pucanja, cini da se kosa manje masti
  • odlicno za ispucale usne
  • ujednacava ten
  • smanjuje bore
  • podmladjuje kozu
  • izbeljuje tamne mrlje kao i ostecenja koze koje su posledica dejstva suncevih zraka
  • za negu osetljive decije koze.


Nema masnog osecaja, arganovo ulje se vrlo brzo apsorbuje i ne ostavlja masne tragove na licu. Nanosi se na vlaznu kozu, kruznim pokretima. U trenutku kad ga nanesem na kozu, pomalo bude masna, ali nakon par sekundi kad upije koza postaje nezna kao plis, ali bukvalno! Neverovatna stvar je da mi se lice manje masti od kad koristim arganovo ulje. Primetila sam da mi se vise lice zamasti tokom dana kad nanesem dnevnu kremu, nego kad imam ovo ulje. Uglavnom ga koristim kao nocnu negu, ali ukoliko se ne sminkam tokom dana, nanesem ga i tad.

Nakon dve nedelje koriscenja arganovog ulja, primetila sam da mi se znatno promenio kvalitet koze. Pore su postale manje vidljive, nekako popunjene, smanjilo mi se crvenilo i koza mi izgleda zdravije, a na dodir je prelepo meka i zategnuta.

Po prvi put nakon depilacije nausnica nisam dobila onaj ruzan osip u vidu sitnih bubuljicica. Nakon depilacije nanela sam arganovo ulje, jako brzo se povuklo crvenilo i po prvi put mi koza nije lose odreagovala. Probala sam razne losione za ovu namenu, kreme, gelove, ali nista mi nije pomoglo.

Arganovo ulje mozete kupiti u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane, napomenite samo da vam treba u kozmeticke svrhe, jer postoji i prehrambeno arganovo ulje. Mozete ga kupiti u BioSpajzu, gde kosta oko 2700 dinara ili naruciti putem njihovog sajta BioSpajz-arganovo ulje.

Da li ste koristile arganovo ulje? Plasite li se i vi nanosenja ulja na lice?

Love,
Marija

4 comments:

  1. Nisam ulje, više kao jedan od aktivnih sastojaka negde ali stvarno su svi poludeli za njim :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Neverovatno je dobra stvar!!! Ni sama nisam verovala dok nisam probala;)

      Delete
  2. Imam samo iz Avona neko arganovo za kosu ali to verovatno nije cisto arganovo ulje.Da,plasim se da stavljam na lice,kokosovo i maslinovo trpam na kosu,ali imam jako osetljivu masnjikavu kozu tako da ne bih rizikovala.Drago mi je da tebi odgovara!

    ReplyDelete
    Replies
    1. To iz Avona najverovatnije nije cisto arganovo ulje.
      I ja stavljam maslinovo ulje na kosu, a kokosovo jos uvek nisam probala, ali sigurno hocu. Cula sam da preporodi suvu kosu ;)
      I meni je bilo cudno da nanosim ulje na lice, jer imam kombinovanu kozu, koja naginje ka masnoj, ali sam zaista odusevljena rezultatom ;)

      Delete